PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Propis NN 114/1993

• (3) Pivom iz točke 3. tar. broja 4. Tarife smatra se alkoholno piće koje se kao proizvod pod nazivom pivo stavlja u promet bez obzira na udio alkohola u njemu.


Propis NN 114/1993

• (4) Osvježavajućim gaziranim bezalkoholnim pićima, aromatiziranim sirupima i pićima koja sadrže alkohol, ali ne više od 2%, iz točke 4. tar. broj 4 Tarife smatraju se:


Propis NN 114/1993

• 1) pića dobivena mješanjem voćnih baza, citrusa baza ili aromatiziranih sirupa u vodi ili mineralnoj vodi, uz dodatak šećera, organskih kiselina, aroma, boja i drugih aditiva i uz eventualni dodatak ugljičnog dioksida. Ova pića mogu sadržavati i alkohol (etanol) ali ne više od 2%.


Propis NN 114/1993

• 2) umjetna osvježavajuća pića od ekstrakta ili esencija, dobivena mješanjem biljnih ekstrakta te prirodnih esencija, umjetnih esencija i kombiniranih esencija s vodom ili mineralnom vodom, uz dodatak šećera, dopuštenih organskih kiselina i drugih aditiva i uz eventualni dodatak ugljičnog dioksida. Uz ostala, u ova se pića ubrajaju i pića tipa: "cola", "bitter", "tonic" te umjetne limunade, klakeri i srodna pića sličnog sastava proizvedene od esencija. Ta pića mogu sadržavati i alkohol (etanol) ali ne više od 2%;


Propis NN 114/1993
• 3) visokokalorična osvježavajuća pića dobivena otapanjem u vodi jednoga ili više od ovih sastojaka citrus baze (limuna, naranče, mandarine, grapefruta i njihovih hibrida), voćne baze kontinentalnih vrsta voća (jagode, maline, breskve, šipurka i dr.) aromatiziranih sirupa od citrusa voća i aromattiziranih sirupa od kontinentalnog voća, šećera (saharoze, šećernog sirupa, glukoze i glukoznog sirupa, dekstroze i fruktoze), kiseline (limunske, jabučne, vinske ili askorbinske) prirodnih aroma i prirodnih emulzija, dopuštenih prirodnih boja, natrijeva benzonata i askorbinske kiseline i njihovih soli, i uz eventualno dodavanje ugljičnog dioksida. Ta pića mogu sadržavati i alkohol (etanol) ali ne više od 2%;

Propis NN 114/1993
• 4) ostala pića, bez obzira jesu li dobivena od prirodnih ili umjetnih sastojaka ili u kombinaciji tih kiselina i drugih aditiva pojedinačno ili u kombinacijama, s dodavanjem ili bez dodavanja ugljičnog dioksida, koja sadrže alkohol (etanoI) ali ne više od 2%;

Propis NN 114/1993 • 5) osvježavajućim gaziranim bezalkoholnim pićima iz ovog stava smatraju se i proizvodi izrađeni u obliku tableta, praškova i dr, od kojih se otapanjem u vodi dobivaju osvježavajuća gazirana bezalkoholna pića.
Propis NN 114/1993 • (5) Ne smatraju se osvježavajućim gaziranim bezalkoholnim pićima, nego ostalim prehrambenim proizvodima, prirodni voćni sokovi i ovi proizvodi:
Propis NN 114/1993 • 1) pića dobivena od voća, povrća i šumskih plodova te od njihovih koncentrata, uz dodatak vode;
Propis NN 114/1993 • 2) fermentirana osvježavajuća pića od žitarica (boza i sl.) dobivena nepotpunom alkoholnom fermentacijom kuhanoga i ohlađenoga hidrolizata škroba, u kojima su zaostali ili su naknadno stvoreni i prateći proizvodi fermentacije: šećeri, organske kiseline, sluzave tvari, aldehidi i dr. Za izradu tih pića upotrebljava se kukuruzno brašno i krupica, proso, posije i drugi škrobni proizvodi, žitarice, pekarski kvasac, saharoza odnosno šećerni sirup i limunska kiselina. Udio alkohola (etanola) u ovim pićima ne smije premašiti 0,6% neto količine proizvoda;
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Propis NN 114/1993 • 3) fermentirana osvježavajuća pića od slada (kvas i sl.) dobivena nepotpunom mliječno-alkoholnom fermentacijom sladnog ekstrakta nastelog od proklijalog, osušenog i sahariziranog zrna žitarica odnosno slada ječma i raži, uz prateće aromatske i ekstraktivne tvari. Za izradu tih proizvoda upotrebljavaju se slad žitarica, saharoza, šećerni sirup, maltoza, kvasac i karamel. Udio alkohola u tim proizvodima ne smije premašiti 0.5% neto količine proizvoda.
Propis NN 114/1993 • (6) Kupac alkohola (etanola) vodi u skladu s člankom 47. Zakona i točkom 7) napomene uz tar. broj 4. Tarife, posebnu knjigu o količinama izraženim u hektolitarskim stupnjevima, vrijednosti i cijeni, o nabavi, kretanju i utrošku alkohola nabavljenog za daljnju prodaju ili za potrebe iz toč. 5. tar. broja 4. Tarife.
Propis NN 114/1993 • (7) Alkohol (etanol) za svrhe iz točke 5. tar. broja 4. Tarife može se nabavljati uz uvjete iz članka 9. i 12. Zakona i po stopama iz toč. 5. tog tar. broja neposredno od proizvođača, uvoznika ili trgovine registrirane za promet alkohola (etanola) na veliko. Proizvođačem alkohola smatra se organizacija odnosno poslovna jedinica u sastavu proizvođač alkohola koja obavlja promet alkohola što ga je proizveo proizvođač u čijem je sastavu. Prodavač alkohola iskazuje u fakturi o prodaji, na temelju pisane narudžbenice i pisane izjave, za koje je svrhe alkohol prodan.
Propis NN 114/1993 • (8) Denaturiranim alkoholom za gorivo, na čiji se promet plaća porez po točki 5. tar. broja 4. Tarife, smatra se alkohol (etanol) koji je prije stavljanja u promet denaturiran sredstvom koje se sastoji od sirovnog metilnog alkohola (metanola) i drvnog ulja u obujamskom omjeru 8:05 (na osam litara metilnog alkohola dolazi do 0.5 litara drvnog ulja). Metilni alkohol i drvno ulje moraju se prethodno izmješati i ta se mješavina u količini od 4 kg dodaje na svakih 100 hl (stupnjeva) alkohola koji se denaturira. O denaturiranju i prodaji alkohola za gorivo proizvodač vodi posebnu knjigu.
Propis NN 114/1993 • (9) Posebna evidencija, u skladu s odredbom članka 47. stavka 2. Zakona i točkom 7) Napomene uz tar broj 4. Tarife, vodi se u uvezanoj knjizi koja mora biti prošivena i prethodno ovjerena pečatom nadležne Porezne Uprave. U toj se evidenciji obavezno osiguravaju ovi podaci:
Propis NN 114/1993 • 1) o zalihama alkohola na početku godine i o količinama proizvedenoga, uvezenoga odnosno nabavljenog alkohola u tijeku godine izraženim u hektolitarskim stupnjevima, s pozivom na naziv, broj i datum računa (dokumenta koji služi kao dokaz o primitku);
Propis NN 114/1993 • 2) o količinama alkohola, izraženim u hektolitarskim stupnjevima, prodanim ili na drugi način otuđenim ili iskorištenim za vlastite potrebe, koje se iskazuju u posebnim kolonama:
Propis NN 114/1993 • - broj, datum i naziv računa (faktura ili neki drugi dokument kojim se pravdaju izdane količine);
Propis NN 114/1993 • - broj i datum pisane izjave kupca odnosno korisnika o namjeni za koju nabavljaju alkohol;
Propis NN 114/1993 • - temelj za primjenu povlaštenih stopa iz tar. broja 4. Tarife ;
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 155/09, Broj 56/06, Broj 95/04, Broj 49/97, Broj 66/96, Broj 14/04


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled