PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 106/2004 • Napomena: Mogu se koristiti i komercijalne referentne pufer otopine.
NN 106/2004 • – Pročišćeni ugušćeni mošt: razrijedimo pročišćeni ugušćeni mošt vodom da dobijemo koncentraciju od 25 +/- 0,5% (m/m) ukupnih šećera (25° Brix). Ako je P koncentracije (m/m) ukupnih šećera u pročišćenom ugušćenom moštu, izmjerimo masu od 2500/P i nadopunimo do 100 g vodom. Provodljivost upotrebljene vode mora biti ispod 2 mikrosimensa po cm (mS/cm).
NN 106/2004 • Prije mjerenja aparaturu treba namjestiti na nulu prema priloženim uputama.
NN 106/2004 • pH metar kalibriramo pri 20° C pufer otopinama pH 6,88 i 3,57. Upotrijebimo pufer otopinu pH 4,00 pri 20° C da bismo provjerili skalu.
NN 106/2004 • Elektrodu uronimo u uzorak na temperaturi između 20 i 25°C i to što je moguće bliže 20° C. pH vrijednost izravno pročitamo sa skale. Svaki uzorak izmjerimo dva puta. Konačni rezultat je aritmetička sredina dva mjerenja.
NN 106/2004 • Vrijednost pH mošta, vina ili otopine 25% (m/m) (25°Brix) pročišćenog ugušćenog mošta izražava se na dva decimalna mjesta.
NN 106/2004 • Ukupna kiselost vina je suma njegovih titrabilnih kiselina kad ga se titrira do pH 7 sa standardnom alkalnom otopinom. Ugljikov dioksid nije uključen u ukupnu kiselost.
NN 106/2004 • Potenciometrijska titracija ili titracija uz indikator bromtimol modro i usporedba sa završnom točkom bojenog standarda.
NN 106/2004 • – 1 M otopinu natrijeva hidroksida, do pojave modro-zelene boje (pH 7): približno 7,5 ml;
NN 106/2004 • – Potenciometar sa skalom u vrijednostima pH i elekroda. Staklena elektroda mora se držati u destiliranoj vodi. Kalomel elektroda mora se držati u zasićenoj otopini kalijeva klorida. Kombinirana elektroda koja se koristi mora biti pohranjena u destiliranoj vodi;
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 106/2004 • – Mjerni cilindri: za vino od 50 ml, za pročišćene ugušćene mošteve od 100 ml.
NN 106/2004 • Odstranjivanje ugljikovog dioksida: ulijemo oko 50 ml vina u vakuum tikvicu i priključimo na vodenu vakuum pumpu 1-2 minute, mješajući ga kontinuirano.
NN 106/2004 • Izmjerimo točno 200 g pročišćenog ugušćenog mošta u odmjernu tikvicu od 500 ml i nadopunimo s vodom do oznake. Homogeniziramo.
NN 106/2004 • – Kalibriranje pH metra: pH metar mora biti umjeren pri 20° C u skladu s uputama proizvođača, sa pufer otopinom pH 7 pri 20° C.
NN 106/2004 • – Metoda mjerenja: u mjerni cilindar (četvrta alineja c) točke ovoga članka) ulijemo određeni volumen uzorka što je 10 ml u slučaju vina, a 50 ml pročišćenog ugušćenog mošta (druga alineja d) točke ovoga članka). Dodamo približno 10 ml destilirane vode i titriramo sa 0,1 M otopinom natrijeva hidroksida (točka b) 2. ovoga članka) iz birete dok pH ne bude 7 pri 20 °C. Otopinu natrijeva hidroksida dodajemo uz stalno mješanje. Označimo volumen dodane 0,1 M otopine natrijeva hidroksida s n ml.
NN 106/2004 • U mjerni cilindar (četvrta alineja c) točke ovoga članka) ulijemo 25 ml kipuće destilirane vode, 1 ml otopine bromtimol modro (prva alineja točke b) 3. ovoga članka) i volumen od 10 ml uzorka (pripravljenog kako je opisano u točki d) 1. ovoga članka) u slučaju vina, a 50 ml ako se radi o rektificiranu koncentriranom moštu. Dodamo 0,1 M otopinu natrijeva hidroksida (točka b) 2. ovoga članka) dok se boja ne promijeni u modrozelenu. Tada dodajemo 5 ml puferne otopine pH 7 (točka b) 1. ovoga članka).
NN 106/2004 • U mjerni cilindar (četvrta alineja c) točke ovoga članka) ulijemo 30 ml kipuće destilirane vode, 1 ml otopine bromtimol modro i volumen uzorka (10 ml u slučaju vina, a 50 ml ako se radi o pročišćenom ugišćenom moštu) pripremljenog kako je opisano u točki d) 1. ovoga članka. Dodamo 0,1 M otopinu natrijeva hidroksida (točka b) 2. ovoga članka) dok se ne dobije ista boja kao i u preliminarnom testu (prva alineja ove točke). Volumen dodane 0,1 M otopine natrijeva hidroksida označimo sa n ml.
NN 106/2004 • Ukupnu kiselost izraženu u gramima vinske kiseline po litri (A´), izračunavamo:
NN 106/2004 • Ukupnu kiselost, izraženu u miliekvivalentima po kilogramu ukupnih šećera (A), izračunavamo:
NN 106/2004 • gdje je P koncentracije (m/m) ukupnih šećera. Rezultat izražavamo na jedno decimalno mjesto.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 24/04, Broj 43/09,
Broj 30/02, Broj 123/00,
Broj 2/08, Broj 89/99
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE