PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Stranica HR2006-05-53-1272 NN 53/2006

• Općenito, hrana se daje u tri razine doziranja (očekivana razina ostatka, tri ili pet puta i 10 puta veća razina od očekivane razine ostatka). Pri utvrđivanju pojedinačne doze sastavlja se teoretski obrok hrane.


Stranica 2006-05-53-1272 NN 53/2006

• – značaju namirnice u ljudskoj prehrani ili krmiva u hranidbi životinja,


Stranica 2006-05-53-1272 NN 53/2006

• – razini ostatka u biljci ili biljnom proizvodu koji se prerađuje,


Stranica 2006-05-53-1272 NN 53/2006

• – fizikalno-kemijskim svojstvima aktivne tvari ili relevantnih metabolita i


Internet NN 53/2006
• – mogućnosti da se nakon prerade bilja ili biljnih proizvoda naiđe na produkte razgradnje koji su od toksikološkog značaja.

Internet stranice NN 53/2006
• Studije ponašanja ostataka u preradi obično nisu potrebne ako u bilju ili biljnom proizvodu koje će se prerađivati nisu prisutni značajni ili analitički odredivi ostaci, ili ako je teoretski najveći dnevni unos manji od 10% ADI. Osim toga, studije ponašanja ostataka u preradi obično nisu potrebne za bilje ili biljne proizvode koji se uglavnom jedu sirovi, osim onih koji imaju nejestive dijelove, kao što su citrusi, banane ili kivi, za koje se mogu zahtijevati podaci o raspodjeli ostatka u kori ili mesu ploda.

Internet stranice NN 53/2006 • Izraz »značajni ostaci« općenito se odnosi na ostatke iznad 0,1 mg/kg. Ako sredstvo ima visoku akutnu toksičnost i/ili niski ADI, mora se razmotriti provođenje studije za odredive ostatke ispod 0,1 mg/kg.
Internet stranice NN 53/2006 • Studije o učincima na vrstu ostatka obično nisu potrebne ako se primjenjuju samo jednostavne fizičke radnje kao što su pranje, rezanje ili tiještenje (koje ne uključuju promjenu temperature bilja ili biljnog proizvoda).
Internet stranice NN 53/2006 • Cilj ovih studija jest utvrditi da li tijekom prerade sirovih proizvoda nastaju produkti razgradnje ili reakcije ostataka, za koje je potrebna odvojena procjena rizika.
Internet stranice NN 53/2006 • Ovisno o razini i kemijskim svojstvima ostataka u sirovinama za preradu, istražuje se, ukoliko je potrebno, niz tipičnih slučajeva hidrolize simuliranjem relevantnih postupaka prerade. Osim hidrolize, može biti potrebno istražiti i učinke drugih postupaka, ako svojstva aktivne tvari ili metabolita ukazuju da bi, kao posljedica tih postupaka, mogli nastati toksikološki značajni produkti razgradnje. Studije se obično provode s radioaktivno obilježenim oblikom aktivne tvari.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Vijesti NN 53/2006 • – utvrditi količinsku raspodjelu ostataka u proizvodima različitih faza prerade i konačnim proizvodima, te procijeniti faktore prijenosa,
Informacije NN 53/2006 • Studije ponašanja ostataka u preradi trebaju predstavljati pripremu u domaćinstvu i/ili stvarnu industrijsku preradu.
Poslovne stranice NN 53/2006 • Potrebno je provesti niz osnovnih studija rasporeda ostataka koji su posljedica tipičnog postupka prerade pojedinog bilja ili biljnih proizvoda koji sadrže značajne ostatke.
Pregledi NN 53/2006 • Odabir tih tipičnih postupaka mora se opravdati. Tehnologija primijenjena u studijama ponašanja ostataka u preradi trebala bi što je moguće više odgovarati stvarnim uvjetima koji se obično primjenjuju u praksi.
Besplatno NN 53/2006 • Prikazuje se i dostavlja koncentracija ostataka u svim proizvodima različitih faza prerade i konačnim proizvodima i moguće faktore njihova prijenosa.
Glasnik NN 53/2006 • Ako prerađeni biljni proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani i ako osnovne studije rasporeda ostataka u bilju ili biljnim proizvodima (»bilančna studija«) ukazuju da bi moglo doći do značajnog prijenosa ostataka u prerađene proizvode, provode se tri dodatne studije kako bi se odredila koncentracija ostataka ili čimbenici razrjeđivanja ili koncentriranja.
Propis NN 53/2006 • Cilj ovih studija je omogućiti procjenu mogućih ostataka u plodoredu.
Propis NN 53/2006 • Ako podaci koji su dobiveni sukladno odredbama podtočke 7.1 dijela A Priloga I. ovoga Pravilnika ili podtočke 9.1 dijela A Priloga I. Pravilnika o dokumentaciji za ocjenu i registraciju sredstava za zaštitu bilja pokazuju da značajna količina ostataka (>10% primijenjene aktivne tvari računajući kao zbroj nepromijenjene aktivne tvari i njenih relevantnih metabolita ili produkata razgradnje) ostaje u tlu ili u biljnom materijalu, kao što su slama ili organski materijal do trenutka sijanja ili sadnje mogućih sljedećih poljoprivrednih kultura u plodoredu, što bi moglo dovesti do toga da u sljedećim poljoprivrednim kulturama u trenutku žetve koncentracija ostataka bude iznad granice određivanja (GO), treba procijeniti opasnost od prijenosa ostataka. Pri tome treba razmotriti vrstu ostataka u sljedećim poljoprivrednim kulturama u plodoredu i barem teoretski procijeniti razinu tih ostataka. Ako se ne može isključiti mogućnost pojave ostataka u poljoprivrednim kulturama, provode se studije metabolizma i raspodjele, te se prema potrebi obavljaju pokusi u polju.
Propis NN 53/2006 • Ako se napravi teoretska procjena ostataka u poljoprivrednim kulturama, moraju se dostaviti detaljni podaci i obrazloženje.
Propis NN 53/2006 • Istraživanja metabolizma i raspodjele, te ako su potrebni, pokusi u polju, obavljaju se na kulturama karakterističnima za uobičajenu poljoprivrednu praksu.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 53/06, Broj 133/07, Broj 178/03, Broj 70/06, Broj 57/96, Broj 20/92


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE Pregled