PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Stranica HR2009-02-17-353 NN 17/2009

• Tvrdnja da neka hrana ima malu količinu šećera i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži više od 5 g šećera na 100 g u krutome stanju ili više od 2,5 g šećera na 100 ml u tekućem stanju.


Stranica 2009-02-17-353 NN 17/2009

• Tvrdnja da je neka hrana bez šećera i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se navoditi ukoliko taj proizvod ne sadrži više od 0,5 g šećera na 100 g ili na 100 ml.


Stranica 2009-02-17-353 NN 17/2009

• Tvrdnja da je neka hrana bez dodanoga šećera i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži nikakve dodane monosaharide ni disaharide niti bilo kakvu drugu hranu koja se koristi zbog svojih svojstava zaslađivanja. Ako su šećeri prirodno prisutni u toj hrani, na oznaci se mora pojaviti i sljedeća naznaka: »SADRŽI PRIRODNE ŠEĆERE«.


Stranica 2009-02-17-353 NN 17/2009

• Tvrdnja da neka hrana ima vrlo malu količinu natrija/soli i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži više od 0,04 g natrija ili ekvivalentnu vrijednost za sol na 100 g ili na 100 ml. Ta tvrdnja se ne smije koristiti za prirodne mineralne vode niti za druge vode.


Internet NN 17/2009
• Tvrdnja da je neka hrana bez natrija/soli i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ne sadrži više od 0,005 g natrija ili ekvivalentnu vrijednost za sol na 100 g.

Internet stranice NN 17/2009
• Tvrdnja da je neka hrana izvor vlakana i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod sadrži najmanje 3 g vlakana na 100 g ili najmanje 1,5 g vlakana na 100 kcal.

Internet stranice NN 17/2009 • Tvrdnja da je neka hrana visoko bogata vlaknima i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod sadrži najmanje 6 g vlakana na 100 g ili najmanje 3 g vlakana na 100 kcal.
Internet stranice NN 17/2009 • Tvrdnja da je neka hrana izvor proteina i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako najmanje 12% energetske vrijednosti neke hrane potječe od proteina.
Internet stranice NN 17/2009 • Tvrdnja da je neka hrana bogata proteinima i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako najmanje 20% energetske vrijednosti neke hrane potječe od proteina.
Internet stranice NN 17/2009 • Tvrdnja da je neka hrana bogata vitaminima i/ili mineralima i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod sadrži najmanje dvostruku količinu »izvora (NAZIV VITAMINA) i/ili (NAZIV MINERALA)«.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Vijesti NN 17/2009 • Tvrdnja da neka hrana sadrži neku hranjivu tvar ili drugu tvar za koje ovog Pravilnika nisu propisani specifični uvjeti i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako je taj proizvod sukladan sa svim odredbama ove Uredbe koje se mogu primijeniti, a posebno s člankom 5. Za vitamine i minerale primjenjuju se uvjeti tvrdnje »izvor …«.
Informacije NN 17/2009 • Tvrdnja da je količina jedne hranjive tvari ili većeg broja njih, osim vitamina i minerala, povećan i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako taj proizvod ispunjava uvjete za tvrdnju »izvor« te samo ako to povećanje količine iznosi najmanje 30% u odnosu na istovrsne proizvode.
Poslovne stranice NN 17/2009 • Tvrdnja da je količina jedne hranjive tvari ili većeg broja njih smanjena i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, može se stavljati samo ako to smanjenje količine iznosi najmanje 30% u odnosu na slične proizvode, osim za mikronutrijente za koje je prihvatljiva i razlika od 10% u referentnim vrijednostima utvrđenim Pravilnikom o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (»Narodne novine« br.60/08) 7 te za natrij ili istovjetnu vrijednosti soli kod kojih je prihvatljiva razlika od 25%.
Pregledi NN 17/2009 • Tvrdnja da je neki proizvod dijetalan i svaka tvrdnja za koju je vjerojatno da ima isto značenje za potrošača, slijedi iste uvjete kao što su uvjeti utvrđeni za pojam »smanjen sadržaj …«. Tu tvrdnju također prati i naznaka svojstva/svojstava koje/koji utječu na dijetalnost te hrane.
Besplatno NN 17/2009 • Kada neka hrana prirodno ispunjava uvjete utvrđene u ovome Prilogu za uporabu prehrambenih tvrdnji, može se koristiti pojam »prirodna/prirodno« kao prefiks tvrdnje.
Glasnik NN 17/2009 • [2] Pravilnikom su preuzete odredbe Direktive 89/398/EEZ donesene u vezi s prehrambenim proizvodima namijenjenima za posebnu prehrambenu uporabu.
Propis NN 17/2009 • [3] Pravilnikom su preuzete odredbe Direktive Vijeća 80/777/EEZ od 15. srpnja 1980. o usklađivanju zakona država članica vezanih za iskorištavanje i stavljanje na tržište prirodnih mineralnih voda.
Propis NN 17/2009 • [4] Pravilnikom su preuzete odredbe Direktive Vijeća 98/83/EZ od 3. studenoga 1998. o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku konzumaciju.
Propis NN 17/2009 • [5] Posebnim propisom preuzet će se odredbe Direktive 2002/46/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 10. lipnja 2002. o usklađivanju zakona država članica u vezi s dodatcima prehrani.
Propis NN 17/2009 • [7] Pravilnikom se preuzimaju odredbe Direktive Vijeća (EEZ) br. 496/90 od 24. rujna 1990. o obilježavanju hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda, koja je dopunjena Direktivom Komisije (EC) br. 2003/120 od 5. prosinca 2003.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 120/05, Broj 121/07, Broj 68/03, Broj 28/02, Broj 154/05, Broj 100/09


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE Pregled