PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Stranica HR2007-12-133-3799 NN 133/2007

• 5.8. Čunjaste tikvice, kapaciteta 500 ml, graduirane na 200 ml.


Stranica 2007-12-133-3799 NN 133/2007

• 5.9. Bireta kapaciteta 50 ml, graduirana na 0,1 ml, s maksimalnom mogućnošću pogreške ± 0,05 ml.


Stranica 2007-12-133-3799 NN 133/2007

• 6.1. Dodati pomagala za ključanje (5.2.) (npr. tri staklene kuglice) u Kjeldahlovu tikvicu (5.1.), 15 g kalij-sulfata (4.1.), 1,0 ml otopine bakar-sulfata (4.2.), otprilike 5 g uzorka mlijeka (izmjerenog s točnošću od 0,001 g) i 25 ml sumporne kiseline (4.3.). Koristiti kiselinu za ispiranje otopine bakar-sulfata, kalij-sulfata ili mlijeka na vratu tikvice, i lagano promiješati sadržaj tikvice.


Stranica 2007-12-133-3799 NN 133/2007

• Napomena: Budući da organska tvar troši sumpornu kiselinu tijekom ključanja, za razgradnju umjesto 25 ml koristi se 30 ml H2 SO4 (4.3.) ukoliko mlijeko sadrži više od 5,0 % (m/m) masti. Isto bi trebalo učiniti i u slijepoj probi.


Internet NN 133/2007
• 6.2. Zagrijte svaku Kjeldahlovu tikvicu u digestoru (5.5.), u početku vrlo polako tako da crna pjena ostane unutar trbušastog dijela tikvice. Kada prestane početno pjenjenje i pojavi se obilna bijela para, snažno prokuhajte (kisela para će se kondenzirati kada dođe na pola puta do vrha vrata tikvice) dok ne nestanu sve crne čestice i dok sadržaj tikvice ne bude jasno blijede plavo-zelene boje. Tada lagano kuhati barem 1,5 sat. Primiti na znanje sljedeće:

Internet stranice NN 133/2007
• (a) ne bi trebalo proteći više od 1 sata da sadržaj tikvice postane bistar, a razgradnja ukupno ne bi trebala trajati ispod 2,5 sata. Ukoliko je potrebno više od jednog sata za razbistravanje, ukupno trajanje razgradnje treba se povećati sukladno tome.

Internet stranice NN 133/2007 • (b) dodani kalij-sulfat potiče razgradnju budući da podiže temperaturu ključanja smjese. Ukoliko je preostali volumen H2 SO4 manji od otprilike 15 ml na kraju razgradnje, dušik je možda izgubljen zbog prekomjernog zagrijavanja. Kod plinskog grijanja trebate zagrijati tikvicu na ploči od toplinski izolacijskog materijala, s kružnim otvorom takvog promjera da slobodni plamen samo dodiruje dio tikvice koja je ispod površine tekućeg sadržaja (5.5.).
Internet stranice NN 133/2007 • (c) ukoliko crne čestice uđu u vrat tikvice i ne spere ih se u potpunosti u trbuh tikvice kretanjem kiseline u početnim fazama razdoblja snažnog zagrijavanja (to bi se moglo olakšati okretanjem tikvice) treba pustiti da se tikvica dovoljno ohladi i pažljivo je isprati minimalnom količinom vode. Zatim nastaviti razgradnju kako je gore opisano.
Internet stranice NN 133/2007 • 6.3. Kada se Kjeldahlove tikvice u potpunosti ohlade, dodati 300 ml vode (pogledati napomenu) u svaku tako da se pažljivo ispere vrat tikvice, i temeljito promiješati sadržaj pazeći na to da se kristali koji su se odvojili otope. Dodati pomagala za ključanje (5.2.) kako bi se osiguralo jednolično ključanje. Zatim u svaku tikvicu dodati 70 ml otopine natrij-hidroksida (4.4.) (pogledati napomenu) lagano ulijevajući otopinu kroz nakošeni vrat tikvice da se stvori donji sloj u trbušastom dijelu; ne močiti vrh vrata otopinom natrij-hidroksida.
Internet stranice NN 133/2007 • Napomena: Potrebno je da zajednički volumen vode i otopine natrij-hidroksida iznosi 370 ml kako bi se omogućilo sakupljanje oko 150 ml destilata upravo prije nego što uslijedi neujednačeno ključanje. Stoga, ako se doda veći odgovarajući volumen otopine natrij-hidroksida koncentracije manje od 47 % (m/m), volumen dodane vode smanjit će se prema tome. Na primjer, ukoliko se doda 85 ml od 40 % (m/m) ili 125 ml od 30 % (m/m) otopine natrij-hidroksida, volumen dodane vode iznositi će 285 ml ili 245 ml.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Vijesti NN 133/2007 • 6.4. Odmah spojiti svaku Kjeldahlovu tikvicu na destilator (5.6.). Pobrinite se da vrh odvodne cijevi hladila bude uronjen u 50 ml borne kiseline (4.5.) zajedno s 0,20 ml (5 – 6 kapi) indikatorske otopine (4.6.) u čunjastoj tikvici (5.8.). Zavrtiti sadržaj svake Kjeldahlove tikvice kako bi se temeljito promiješao i zakuhao, ali u početku lagano kako bi se spriječilo pretjerano pjenjenje. Nakon što se sakupi 100 do 125 ml destilata, spuštati svaku čunjastu tikvicu dok se vršak odvodne cijevi hladila ne nađe na otprilike 40 mm iznad oznake za 200 ml. Nastaviti sa svakom pojedinačnom destilacijom dok ne počne neujednačeno ključanje, a zatim odmah prestati sa zagrijavanjem. Odvojiti sve Kjeldahlove hlove tikviceati vrh odvodnih cijevi hladila pomoću malo vode, sakupljajući isprani sadržaj u čunjastu tikvicu.
Informacije NN 133/2007 • (a) Stupanj destilacije mora biti takav da se otprilike 150 ml destilata sakupi kada započne neujednačeno ključanje, a volumen sadržaja svake čunjaste tikvice tada će iznositi otprilike 200 ml.
Poslovne stranice NN 133/2007 • (b) Učinkovitost svakog hladila trebala bi biti takva da temperatura sadržaja svake čunjaste tikvice ne prelazi 25 °C tijekom destilacije.
Pregledi NN 133/2007 • 6.5. Titrirati svaki destilat sa standardnom volumetrijskom otopinom (4.7.) dok pH ne bude 4,6 ± 0,1, i pri tome koristiti pH-metar i po želji automatsku biretu. Dodavanje indikatora pomaže pri provjeravanju pravilnog tijeka titracije. Očitati vrijednosti na bireti s točnošću od 0,1 ml pomoću povećala (5.10.) izbjegavajući greške vezane za menisk.
Besplatno NN 133/2007 • Titriranje se može provesti samo s indikatorom. Potrebno je titrirati dok boja destilata ne postane jednaka boji prethodno pripremljene otopine od 150 ml vode u koju je dodano 50 ml otopine borne kiseline i 0,20 ml indikatora sadržanog u čunjastoj tikvici (5.8.).
Glasnik NN 133/2007 • 6.6. Provesti slijepu probu u skladu s točkama od 6.1. do 6.5., i umjesto uzorka mlijeka za postupak uzeti 5 ml destilirane vode i otprilike 0,1 g saharoze (4.8.).
Propis NN 133/2007 • Napomena: Za titraciju slijepog destilata potreban je mali volumen standardne volumetrijske otopine (4.7.).
Propis NN 133/2007 • 6.7. Redovito provjeravati ispravnost postupka korištenjem dva rekuperacijska pokusa prateći postupak opisan u točkama od 6.1. do 6.5.
Propis NN 133/2007 • 6.7.1. Provjeriti dolazi li do gubitka dušika zbog prekomjernog zagrijavanja ili mehaničkih curenja tijekom destilacije, i to korištenjem uzorka za analizu od 0,15 g amonij-oksalata ili sulfata (4.9.) izmjerenog s točnošću od 0,001 g i 0,1 g saharoze (4.8.).
Propis NN 133/2007 • Postotak rekuperiranog dušika mora iznositi između 99,0% i 100,0 %.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 117/07, Broj 85/09, Broj 179/03, Broj 115/97, Broj 76/06, Broj 38/08


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE Pregled