PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Stranica HR2008-05-53-1815 NN 53/2008

• a. aromatične tvari jesu kemijski definirane tvari s aromatičnim svojstvima koje se prema načinu dobivanja dijele na:


Stranica 2008-05-53-1815 NN 53/2008

• a.1. prirodne aromatične tvari dobivene odgovarajućim fizikalnim postupcima (kao što su destilacija i ekstrakcija otapalima i drugim fizikalnim postupcima) enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnoga ili životinjskoga podrijetla, u sirovu stanju ili prerađene za prehranu ljudi tradicionalnim postupcima prerade (uključujući sušenje, prženje i fermentaciju te druge tradicionalne postupke),


Stranica 2008-05-53-1815 NN 53/2008

• a.2. prirodno identične aromatične tvari dobivene kemijskom sintezom ili izolacijom kemijskim postupcima, a koje su kemijski identične tvarima, prirodno prisutnim u materijalima biljnoga ili životinjskoga podrijetla,


Stranica 2008-05-53-1815 NN 53/2008

• a.3. umjetne aromatične tvari dobivene kemijskom sintezom, koje nisu kemijski jednake tvarima prirodno prisutnim u materijalima biljnoga ili životinjskoga podrijetla,


Internet NN 53/2008
• b. aromatični pripravak znači proizvod različit od tvari koje su određene pojmom aromatične tvari označenim pod a.1., koncentriran ili ne, s aromatičnim svojstvima koji se dobiva odgovarajućim fizikalnim postupcima (kao što su destilacija i ekstrakcija otapalima i drugi fizikalni postupci), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnoga ili životinjskoga podrijetla, u sirovu stanju ili prerađene za prehranu ljudi tradicionalnim postupcima prerade (uključujući sušenje, prženje i fermentaciju te druge tradicionalne postupke),

Internet stranice NN 53/2008
• c. aroma dobivena termičkim postupkom znači proizvod koji je dobiven u skladu s dobrom proizvodnom praksom, zagrijavanjem smjese sastojaka do temperature ne više od 180 o C u trajanju od najviše 15 minuta, za koje nije nužno da imaju aromatična svojstva, od kojih najmanje jedan sadrži dušik (amino skupina), a drugi je reducirajući šećer,

Internet stranice NN 53/2008 • d. aroma dima jest ekstrakt dima (koncentrirani preparat) koji se upotrebljava u tradicionalnim postupcima dimljenja hrane, a dobiva se iz prirodnih sirovina (ali ne i od dimljenih).
Internet stranice NN 53/2008 • – jestive tvari i proizvode, koji su kao takvi s otapalom ili bez njega, namijenjeni prehrani,
Internet stranice NN 53/2008 • – tvari biljnoga ili životinjskoga podrijetla, koje imaju aromatična svojstva, kad se ne upotrebljavaju kao izvori za dobivanje aroma.
Internet stranice NN 53/2008 • Arome se smiju dodavati kategorijama hrane navedenim u Prilogu A I koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Vijesti NN 53/2008 • Arome koje se dodaju hrani moraju ispunjavati određeni stupanj čistoće:
Informacije NN 53/2008 • 1) ne smiju sadržavati toksikološko opasne količine bilo kojih elemenata ili tvari,
Poslovne stranice NN 53/2008 • 2) na temelju posebnih kriterija čistoće ne smiju sadržavati:
Pregledi NN 53/2008 • Hrana koja sadrži arome ne smije sadržavati štetne tvari u količinama većim od onih navedenim u Prilogu A II. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Besplatno NN 53/2008 • Uporaba aroma u hrani ne smije uzrokovati prisutnost biološki aktivnih tvari navedenih u Prilogu A III. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio, u količinama većim od navedenih u Prilogu A III ovoga Pravilnika.
Glasnik NN 53/2008 • Biološki aktivne tvari s iznimkom kinina i kofeina ne smiju se u čistom obliku dodavati hrani.
Propis NN 53/2008 • Uporaba aroma u hrani ne smije predstavljati opasnost za zdravlje potrošača, niti ga smije dovoditi u zabludu.
Propis NN 53/2008 • Ako uporaba aroma predstavlja opasnost za zdravlje ljudi Povjerenstvo za arome ministarstva nadležnog za zdravstvo (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) može dati mišljenje o privremenom opozivu ili ograničenju njihove primjene.
Propis NN 53/2008 • Povjerenstvo o nalazima obavještava nadležno tijelo za zdravstvenu ispravnost, higijenu i kakvoću hrane, a koje o tome uz odgovarajuće obrazloženje obavještava Europsku komisiju i države članice.
Propis NN 53/2008 • Ako proizvođač aroma želi uvesti novu tvar ili sirovinu za proizvodnju aroma, Povjerenstvo na osnovi programa procjene, daje mišljenje. Ministar nadležan za zdravstvo (u daljnjem tekstu: ministar) rješenjem odobrava ili uskraćuje uvoz nove tvari ili sirovine.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 101/00, Broj 8/90, Broj 57/95, Broj 204/03, Broj 91/01, Broj 125/07


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE Pregled